Så er det snart sommer igen, i hvert fald på kalenderen. Snart skal vi smide tøjet og ud i den livgivende sol med nøgen hud. Derfor vil vi gerne give dig, nogle gode ideer til hvordan du helt naturligt kan nyde solen uden at frygte alverdens skræmmescenarier. Det at få solens livgivende stråler og alle lysets fordele er, i vores øjne, lige så vigtigt som at spise sundt. Og du kan gøre det med ro i sindet hvis blot du samtidig styrker og beskytter din dyrebare klædedragt. Lysets energi sætter gang i processer i kroppens immun- og hormonsystem som holder os stærke, glade og levende og derved er solen og lyset en vigtigt brik i kroppens optimale funktion. Faktisk er solens naturlige lys lige så vigtigt for os mennesker som det er for planterne. Vores celler bruger blandt andet lyset i forbindelse med stofskifteprocesser i vores mitokondrier som er cellens små energifabriker.

De biokemiske reaktioner der sker når solens stråler rammer din nøgne hud, får endorfinerne til at sprøjte ud i dit system, sådan er solen med til at gøre dig lykkelig. Lyset optages i dine øjne, og overalt på din krop arbejder lyset med kroppens receptorer. I samarbejde med kroppens indre ur frigives livsvigtige hormoner som har betydning for din vågenhed, din fedtforbrænding, din søvn og mange andre livsvigtige funktioner.

Hvordan sikrer du dig optimal tilgang til lyset og solen?

Solbadning er bedst i timerne fra solen står op og til kl. 9.00. Her kan du nyde solen uden en trevl på kroppen, lægge dig på græsset og suge energien til dig. I disse timer indeholder lyset ingen skadelige stråler og hjælper blot kroppen med at danne et beskyttende lag af aminosyrer omkring cellerne så at huden tåler solens UV og lysstyrke senere på dagen. Husk selv om du ikke skal se direkte ind i solen at lade dine øjne være åbne, for lyset skal også lukkes ind ad den vej.

Du kan sagtens opholde dig i solen uden tøj og solcreme også i timerne fra 9.00 – 12.00, men du bør veksle mellem at være i direkte sollys og skyggen. Eller, du kan lave noget aktivt, så får du til med den bonus at din hud får en gylden og naturlig sund farve over hele kroppen og ikke som en bøf på begge flader, men ikke på siderne:-)

Mellem 12.00 og 15.00 bør du ikke opholde dig i direkte sol, så finde en plads i skyggen eller klæd dig på i let tøj og husk hatten. Du har stadig godt af at være udenfor, for lyset og den friske luft er også gavnlig.

Fra 15.00 til solnedgang kan du igen nyde solen med en vekslen mellem sol og skygge.

Med denne tilgang behøver du ikke på noget tidspunkt at smøre dig i solcreme. Solcreme er til gengæld godt at bruge hvis du har steder på kroppen som ikke kan beskyttes for solen i de timer hvor den er allerstærkest, 12.00 – 15.00. Brug af solcreme kan også være nødvendig hvis du har ar eller en ekstrem solfølsom hud, som eksponeres for solen i længere tid.

Har du brug for solcreme er det vigtigt at du forholder dig til hvad den indeholder samt på hvilken måde den beskytter. Det er også nødvendigt at kende din hudtype samt hvad cremens solfaktor, altså beskyttelsesniveauet, faktisk betyder for den tid du kan være ”sikker i solen”.

3 typer af solcreme

Kemisk filter:
Det kemiske filter er et usynligt filter. Det trænger gennem det øverste hudlag og lægger sig her for at udføre opgaven med at bremse og absorbere de skadelige UV-stråler fra solen. Det forhindrer herved de fleste skadelige stråler at nå til hudlagende underneden. Men som det kan høres på navnet, og forstås ud fra virkemåden, er det lavet af kunstige stoffer som optages direkte i kroppen via huden. Altså, i vores øjne, ikke et særligt ønskværdigt scenarie.

Fysisk filter:
Det fysiske filter er som oftest et synligt filter, dog er der efterhånden udviklet produkter ud fra nanoteknink som gør det muligt at gøre filteret usynligt. Dette filter har til hensigt at lægge sig på hudens overflade og derved kaste UV-strålerne væk fra hudoverfalden.

Kombinationsfilter:
Er en solcreme som indeholder begge typer af filtre.

Generelt er det bedst at brug creme med fysisk filtre, at være opmærksom på hvilke indholdsstoffer der findes i cremen, samt at bruge den så lidt som muligt.

Mærk efter på din hud om du gør det rigtige

En hud som har været glad i solen er: Blød, velhydreret, elastisk og uøm.

Hud der har været i for meget sol føles: Tør, dehydreret, let rød, øm og uelastisk.

Styrk din hud indefra

Rigeligt med vitamin A, C og E, samt andre antioxidanter, er med til at styrke huden. Disse vitaminer kan tages som sammensatte tilskud, enkeltstående eller, som vi foretrækker det, gennem kosten.

Jeg plejer at lave en solskinsjuice med gulerødder, appelsin og ingefær som både smager fantastisk og som tilfører vitaminer, antioxidanter, fiber og energi. Den kan drikkes dagligt hvis du ønsker det. Gulerødderne er rige på blandt andet carotener som virker som antioxidanter og som omdannes til A-vitamin som fremmer dannelsen af ny hud. Appelsin er rig på C-vitamin som fremmer kollagen i huden og gør den elastisk. Appelsin har også et højt indhold af E-vitamin som, lige som C-vitaminen, er en stærk antioxidant. Ingefæren har mange kropsstyrkende funktioner og i forhold til huden er den rig på kalium som er betydende for væskebalancen. Derudover giver den sting i smagen til juicen.

Opskrift på solkinsjuice
1 kg gulerødder
2 appelsiner
2 cm ingefær
Evt 1 rabarber eller rød peber (højt indhold af C-vitamin)

Jeg ønsker jer alle en skøn sommer med brun hud.

Skrevet af Luise Gerkens Nygaard, 28. maj 2019.

Du kan læse flere blogindlæg her.