Sidste år holdt vi et foredrag på emnet, i år får du en lille opfriskning på hvad der er vigtigt for din krop og dit sind, i den mørke tid vi går i møde.

Lys

Dit indre ur stilles via lyset du får ind gennem øjnene. Dette ur regulerer hormonproduktion, metabolisme og kropstemperatur. Bl.a. er det vigtigt i dannelsen af ”lykkehormonet” serotonin. Det handler om at du skal ud i dagslyset, så ofte du kan. Hvis du ved at dit humør bliver påvirket om vinteren kan det være en god ide at investere i en lyslampe som du kan bruge om morgen derhjemme.

Motion

Efter din egen kapacitet, men gerne dagligt. Om det er en gåtur, hvor du samtidig kan få dagslys, eller det er i fitnesscentret eller på fodboldbanen. Gør det som gør dig glad. Og vent ikke til foråret med at komme i gang, det er nu din krop og din psyke har størst behov for motion. 

Kost

For at få nok næringsstoffer, også om vinteren, bliver du nød til at tænke over hvor fødevarerne du indtager, kommer fra. For at sikre et højt næringsindhold skal du sørge for at købe nærproduceret frugt og grønt. Grøntsager som skal transporteres langvejs, bliver ofte plukket før modning og når slet ikke op på de samme næringsniveauer som noget som kan dyrke herhjemme. Derfor giver det, i disse tider, mening at spise kål, rodfrugter og andet som kan vokse i vores klima. Når det kommer til variation i grønt, frugt og bær anbefaler vi at du vælger økologiske frosne varer til at bruge i en smoothie. Disse har blevet frosset ned direkte efter modning og beholder derfor meget af sit indhold af mineraler og vitaminer. Vi anbefaler at blende det og drikke som smoothie, fordi at opvarmning vil ødelægge mange af de vigtige næringsstoffer.

Ekstra vitaminer

For at sikre dig nok med vitaminer og mineraler anbefaler vi at du i vinterperioden tager en multivitamin af god kvalitet. Så får du de nødvendige B-vitaminer til dit nervesystem, C-vitamin og zink til dit immunforvar osv. Et andet vitamin vi anbefaler som tilskud er D-vitamin. Det er en vigtig komponent i knoglenydannelse, muskelfunktion og immunforsvar. Om sommeren danner vi D-vitamin i huden, men om vinteren er vi nødt til at spise os til vores D-vitamin, og desværre er det de færreste danskere der får nok via kosten. Derfor er det en god idé at tage et D-vitamintilskud på minimum 50 mcg. dagligt fra september til maj.

Hvile

Tillad dig selv at tage den med ro. Mange dyr går i hi om vinteren. Mekanismer i vores krop bliver langsommere og vi kræver mere hvile når det er mørkt og koldt omkring os. Derfor er det vigtigt at du accepterer dig selv og din krop. Giv dig selv lov til at kure op i sofaen, læse en bog, drikke te og være med dine nære og kære.

Rigtig god klargøring for vinter.

De bedste hilsner

Luise og Magdalena

Skrevet af Magdalena Lock Johansson, 29. oktober 2019.

Du kan læse flere artikler her.

I vores behandlinger og behandlingsplaner arbejder vi altid målrettet på at styrke din krop og dit immunforsvar, mindske stress og balancere dit hormonsystem. Læse mere om vores behandlinger her.