11. december – vafler

Vafler på alle mulige måder, til forskellige lejligheder, som mad eller som dessert.

Den første kendte vaffelopskrift er fra 1500-tallet, men man mener at vafler er blevet spist længe før det. Faktisk helt tilbage fra 1000-tallet. Det kan vi godt forstå, vi elsker vafler, og enkeltheden i at lave dem.

Chiavafler – opskrift fra Karina Baggø

Disse vafler har været vores ynglings i de sidste par år. Vi elsker det sting som citronskallet giver til smagen og så kan vi lide den gode sprøde lyd i munden når vi spiser dem.

Vores tip er at bruger et svensk vaffeljern. De har typisk dybe tapper i jernet og dette giver en god krispet konsistens til vaflerene.

Ingredienser
75 g smeltet øko gammeldagskernet smør + til bagning
2 spsk. øko chiafø
2 dl øko rismel
1 dl øko majsmel
1 dl øko havregryn
5 dl mandel- eller havremælk
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
revet skal af 1 citron
evt. 1 tsk. vaniliepulver
For en julet version: tilsæt lidt kanel og kardemomme

Fremgangsmåde
Alle ingredienser blandes med stavmikser, i en blender eller foodprocessor. Lad så dejen trække i 10 minutter. Tænd for vaffeljernet og når det er varmt, smøres begge sider ordentligt med smør. Nu kan du bage dine vafler. Husk at røre i dejen ind imellem. Chiafrøerne falder til bunds.

Tilbehør til madvafler
Økologisk creme fraiche eller havrefraiche
Øko grønkål som du har skyllet og masseret for at gøre den mere blød og nemmere at spise og fordøje.
Rejer

Tilbehør til dessertvafler
Havtorn varmet med lidt økologisk rørsukker

Kun fantasien sætter grænser for dit tilbehør så ta´ bare fat.

Velbekomme
Luise og Magdalena

 

Lidt om chiafrø

De er rige på omega3-fedtsyren alfalinolenfedstsyre som i kroppen delvist omdannes til de vigtige EPA og DHA. Et højt indtag af omega3-fedtsyrer har i studier vist at mindske risikoen for hjertekarsygdom. Man har desuden set et fald i kolesterolniveau ved højt omega-3-indtag.

Indeholder mange af de essentielle aminosyrer som din krop ikke selv kan danne men som skal optages via kosten. Af aminosyrer danner du proteiner.

Rige på fibre som er godt for dine tarme og desuden godt til at sænke LDL-kolesterol.

Højt indhold af zink. Et mineral som især er godt for din hud og dine slimhinder.

Rige på kalcium og fosfor, to vigtige bestanddele i din knogledannelse.

Du optager alle de gode næringsstoffer i chiafrø bedre om du knuser dem. Derfor er det, som i opskriften på vaflerne, en god idé at mikse dem.

 

Havtorn er rige på:

  •  C-vitamin som er med til at opbygge og vedligeholde dit immunforsvar. Et havtornsbær indeholder lige så meget C-vitamin som en hel appelsin.
  • A-vitamin, er essentielt til vedligeholdelsen af din syn men også er med til at vedligeholde og opbygge hud og immunforsvar.
  • B-vitaminer. Har i mange funktioner i kroppen, bl.a. reparation af celler.
  • E-vitaminer. Beskytter fedstoffer i kroppen fra at harskne. Stærke antioxidanter.

Til de her vafler lavede vi en orange juice. I den brugte vi
1 kg økologiske gulerødder
1 bundt økologisk bladselleri
1 citron med skal (her det der var tilbage fra vaflerne)
lidt havtorn fra fryseren
1 spsk. økologisk Ultimate Oil Blend fra Udo’s Choice
For lidt mere sødme tilsæt et halvt æble

Fun fact
I Sverige er de så glade for vafler at de har indført ”Våffeldagen” den 25. marts. Dette er egentlig den kirkelige højtidsdag ”Mariæ Bebudelsesdag”, hvor Maria fik at vide af englen Gabriel at hun ventede barn. Den kaldes også ”Vårfrudag” og dette lyder på svensk som “Våffeldagen”, derfra navnet.