5. december – kom af med affaldsstoffer

I vores første nyhedsbrev i august spurgte vi om hvad I gerne ville høre mere om. Et af emnerne var tørbørstning. Noget som vi selve rigtig godt kan lide og som sætter gang i blod- og lymfecirkulationen og på denne måde transporterer giftstoffer ud af bindevæv og hud, ind til lymfekirtlerne hvor væsken kan renses før den kommer tilbage i blodbanen igen. Tørbørstning fjerner gamle hudceller og giver en friskere hud, og nogen mener at det er det bedste mod appelsinhud/cellulitis.

Hvad er tørbørstning?
Det er en metode hvor man børster sin hud, gerne med en ionbørste som danner negative ioner i huden hvilket accelererer transporten af ilt til vores celler og væv.  Man børster i retning mod kravebenene. Lymfen fra højre arm tømmes til blodbanen ved højre kravben og lymfen fra resten af kroppen tømmes ved venstre kravben. Det er en god idé at børste om morgenen før et bad. Kroppen vækkes af at blive rørt ved, så tørbørstningen kan give fornemmelsen af et løft i energien.
Video om hvordan man tørbørster

Hvad er lymfesystemet?
Lymfesystemet består af lymfekar og lymfeknuder hvis funktion er at opsamle overskydende væske og elementer som er trængt ud igennem blodkarrene og føre dette tilbage til blodbanen. En anden vigtig funktion er at tage hånd om kroppens forsvar mod bakterier, virus og kræft.

Lymfe dannes pga. det høje tryk inde i blodkarrene. Dette tryk presser væske og små molekyler, herunder bl.a. hormoner, fedt og affaldsstoffer ud i vævet. Denne samlede væske optages i lymfekarrene og føres til lymfeknuder hvor den renses og derefter føres væsken tilbage til blodkredsløbet. Modsat blodet, som pumpes rundt med hjælp af hjertet, transporteres lymfen mha. bevægelse i kroppen. Det en denne bevægelse vi kan hjælpe med tørbørstning.

God fornøjelse

Venlig hilsen Luise og Magdalena

 

Fun fact
Din krop har ca 600 lymfeknuder og igennem disse løber ca. 5 liter lymfe om dagen.