19. december – Tand for tand. 

De fleste af os ved at en sund mund og sunde tænder er vigtige for vores helbred. Det handler ikke blot om at have et blændede smil og at kunne tygge sin mad. Faktisk handler det om at dine tænder kan have en grundlæggende betydning for hele din krops sundhed. De kan bogstaveligt talt være RODEN til alt ondt.
Derfor er munden og tænderne da også altid en vigtig del af vores undersøgelse, når du kommer som patient i Holistisk Lægehus.

 

1. Den grundlæggende betydning har tænderne i kraft af deres praktiske opgave, nemlig at tygge og findele vores føde. De skal være stærke og uden smerter således vi kan tygge og blande vore føde med spyt hvilket er væsentlig for resten af vores fordøjelse. Ligeledes har et raskt smil en ikke uvæsentlig betydning for menneskers sociale liv og trivsel.

 

2. Der er lavet flere studier af hvorledes vores tænder er forbundet med energi-/medianbaner som strømmer gennem vores krop. Herved kan tænderne lede os på sporet af sygdomme i vore organer, og på samme måde bør diffuse symptomer forskellige steder i kroppen, via medianbanerne lede vores opmærksomhed til  bestemte tænder. Der er lavet undersøgelser som tyder på, at visse sygdomme kan sættes i forbindelse med helt bestemte tænder. Der er blandt andet fundet en sammenhæng hvor svært syge mennesker, og skader på deres fortænders rødder. Det man endnu ikke har løst er, hvad der kom først? og det er naturligvis heller ikke en regel, at fejler dine tænder noget så er eller bliver du alvorlig syg.

3. Det er kendt, også i den ikke alternative verden, at betændelse og inflammation i tænderne kan give anledning til alvorlige infektioner i hjertetklapperne, nyreproblemer samt problemer med immunsystemet. En kronisk betændelse i en tandrod vil kunne beskæftige dit immunsystem så meget at andre sygdomme kan ulme i fred uden kroppen har ressourcer til at tage sig af det. Sidst men ikke mindst kan et immunsystem som konstant er udfordret og kører på højtryk, give anledning til at gå på ukontrollabel overarbejde og skabe autoimmune reaktioner. Det kan vise sig som gigt, diabetes type 1, psoriasis, Lupus, Sjögrens syndrom mv.

Det luskende ved vores tænder er, at vi ikke altid får advarsler i form af rødme, smerter, tandbylder eller andet. Det skyldes, at de steder hvor problemerne opstår nogle gange ligger begravet dybt inde i kæben, og ofte er det steder hvor der er lavet rodbehandling eller hvor tanden af andre årsager er død, hvorfor smerten ikke registres da nerven er død. Her kan infektion og inflammation ligge gemt i måneder måske år, lukket inde uden vi egentligt er klar over det. Det er tænkeligt, at vi i perioder mærker en muren i tanden, eller har lidt ømhed som ved en blottet tandhals. Men ofte er vores immunforsvar på pletten og bekæmper skaden så meget at vi ikke mærker hvor galt det egentligt står til.

Der er mange ting som slider og gør skade på vores tænder, hvilket vi kan prøve enten at undgå eller mindske.
Medicin:  Kan ændre mundens kemi og pH-værdi ved at påvirke enten enzymsammensætningen eller blot mindske mængden af spyt. Spyt har en meget vigtig sammensætning af beskyttende stoffer og fordøjelses enzymer som sikre mundslimhinden og tænderens sundhed og sørger for at forhindre karies angreb.  Sommetider er vi jo desværre nødsaget til at bruge disse typer af medicin, hvorfor det i de tilfælde er vigtigt at gøre særlige tiltag for at beskytte tænderne og miljøet i munden i øvrigt.
Syre fra føden, er også en faktor der går direkte til angreb på tænderens emaljen. Og det er ikke kun Cola, sodavand og slikkepinde der angriber. Det er ligeledes syren fra de gode citrusfrugter og syren fra vores egen mave når vi har opkast eller sure opstød.

Hvad skal vi så mere tænke over i forhold til vores tænder?
Vi skal naturligvis tænke over det tandarbejde vi får og har fået lavet i vores mund. Det drejer sig både om tilretning af bid og tænder, samt om fyldninger, rodbehandlinger, kroner, implantater, broer og tandudtrækninger.
Alt ovenstående afhænger jo på en måde på de professionelle, altså vores tandlæger og tandtekniker arbejder på. De roder og regerer ofte i vores mund, uden vi egentligt ved så meget om hvad det gør ved kroppens balance eller hvad det tillægger af kemisk load. Vi har alle hørt om amalgam og kviksølvforgiftning fra de gamle plumper, men der er også metaller og kemi i bedøvelse, plastfyldninger, broer og kroner, samt í de midler tandlægen benytter til afrensning og styrkning af emaljen. Det bedste råd fra os i den anledning er, at opsøge en tandlæge som ved hvad de laver og hvad deres materiale indeholder. Ligesom det er en fordel med års mellemrum, at får lavet en 3D skanning af hele kæben.

Vi har naturligvis nogle gode råd til hvordan du får et glad og strålende smil. Ligesom du skal føle dig velkommen til at kontakte os, såfremt du har brug for at får anbefalet en god og dygtig tandlæge.

Gode råd til opretholdelse af af en god flora og sunde stærke tænder:

For at styrke og opretholde din gavnlige bakterieflora i munden, kan du bruge de samme produkter som du bruger til at opretholde din tarmflora. Altså Probiotika. Det gør du ved at holde det i munden et par minutter inden du lader det gøre sin gavn i dine tarme.

For naturligt at rense og desinficerer kan du bruge ganske almindelig økologisk kokosolie.
Børst dine tænder rene, og tag derefter en skefuld kokosolie i munden og lad den smelte. Hold olien i munden i ca. 5 minutter og spyt den herefter ud. Det er vigtigt ikke at sluge olien da den ud over at rense for bakterie også er i stand til at fjerne andre toksiner og tungmetaller fra din mundslimhinde, Du kan roligt gøre det til en daglig rutine, din mund vil elske dig for det.

For at styrke og hærde din tandemalje og tænder generelt, det kan hjælpe at bruge et trekløver af homøopatiske midler:
Calcium flour D6, fra allergica
Calcium phos D6, fra allergica
Magnesium phos D6, fra allergica
Dråberne tages som anført på flasken over en periode på ca. 2-3 måneder.

Styrk din slimhinder:
For at styrke dine slimhinder kan du eventuelt gurgle i Aloe vera. også tilskud af vitaminer som A og C-vitamin gavner slimhinderne.

Vi håber at i som os, er blevet lidt klogere på jeres tænder. Nu kan vi alle for alvor bide fra os, når det handler om at holde sygdom på afstand.
Vi står som altid til rådighed med yderligere råd og vejledning skulle det være aktuelt.Med venlig hilsen
Magdalena & Luise

Knap så fun fact

Viste du at et skjult problem i dine tænder kan trække i behandlingsbremsen, altså blokere for effekten af behandling, dette kaldes på heilpraktikersprog et tandfoci.
Alle de gode tiltag du gør preller af, fordi din krop kun ”ser og hører ”din dårlige tand. Så pas godt på dine tænder!