14. december – for en bedre søvn

Søvn, sådan en vigtig bestanddel i vores liv. Måske lidt vigtigere end de fleste vil indrømme. Det er nemt at komme til at skære ned på søvnen i travle tider. Men også svært at tage sig ro før sengetid for at kunne gire ned og faktisk kunne falde i søvn.

Om søvn
Du har fire søvnstadier. Det første stadie er indsovning, så kommer let søvn, dyb søvn og REM-søvn. En søvncyklus varer 60-120 minutter og du når at komme igennem 4-6 cyklusser på en god nat. Først på natten er du længst tid i den lette og dybe søvn og fremad morgenen er du mest i REM-søvn, hvor du drømmer. Det er i den dybe søvn at du opbygger dit immunforsvar, udskiller affaldsstoffer, også fra hjernen, derudover er det i den dybe søvn at udskillelsen af væksthormon er højest, hvilket gør at genopbygningen også er størst her. Derfor er det vigtig at komme tidlig i seng. Faktisk skal man sove kl 22 for at få det meste ud af søvnen. Kroppen har nemlig et indre ur som indstilles efter solopgang og solnedgang.

Indvirkning af en dårlig søvn
Under en nat med afbrudt søvn svækkes din insulinfølsomhed hvilket medfør at sukker ikke optages i cellerne, men forbliver i blodet. Dette er på sigt skadeligt for kroppen og kan lede til sukkersyge. Men man er også i risiko for at få andre livstilssygdomme hvis man ikke sover godt. Kroppen restituerer og renser affaldsstoffer ud om natten og hvis affaldsstofferne ikke bliver udskilt, kan de øge betændelsestilstande i kroppen som blandt andet giver risiko for hjertekar-sygdom. Fedme er også en af risikoerne. Man bliver nemlig mere sulten hvis man ikke får søvn nok. Unge mænd som kun fik 4 timers søvn, fik et fald i hormonet leptin som giver en øget sultfornemmelse på søde, salte stivelsesprodukter som chips, brød og pasta. Dårlig søvn giver endda øget risiko for kræft. Dette skyldes blandt andet mindsket udskillelse af søvnhormonet melatonin som er en cancerbeskytter.

Her om vintern har du dessuden mere brug for søvn end om sommeren. Fordi de fleste ikke tager hensyn til dette, svækkes immunforsvaret og vi bliver mere tilbøjelige til sygdom.

I det sidste søvnstadie, REM-søvnen bearbejder du dagens mentale indtryk. REM-søvnen har betydning for din hukommelse og dit psyke, og en utilstrækkelig søvnlængde kan disponere til psykiske lidelser.

Vi har heldigvis råd for det.
Gør dig klar til at sove 1-2 timer før du skal i seng. Sluk for alle skærme og tag dig tid til at falde til ro før du skal sove. Et alternativ til at slukke for skærmen er at bruge natte-funktionerne som findes på nyere computere og telefoner. Dette skærer ned på det blå lys som hæmmer søvnhormonet melatonin. En anden mulighed er at købe et par særlige briller som skærmer for det blå lys.

Hvis de her tilpasninger ikke er nok, kan vi anbefale nogle urter og homøopatiske midler.

Hvis du lider af let søvnløshed, kan du bruge te af baldrian, kamille, humle eller citronmelisse, som alle virker beroligende

Har du svært at falde i søvn, kan du bruge det homøopatiske middel Ambra Comp eller Dormi, begge fra mærket Allergica.

Ved problemer med natlig opvågning anbefaler vi Belladonna D30 fra Allergica.

Hvis du er i tvivl om hvad der er bedst for dig, ring til os og få et godt råd. Vi har telefontid mandag og torsdag kl. 9-10. Tlf. 2267 2323, 2986 0596

Luise og Magdalena

 

Organuret

Ifølge bl.a. den traditionelle kinesiske medicin har kroppen et organur. Enligt dette ur er de respektive organer mest aktive i en to-timers-periode i døgnet. Organuret kan bruges til at få kendskab om ubalancer i kroppens organer og deres tilhørende meridianer (energibaner). Vågner du hver nat, eller er ekstra træt om dagen på det samme tidspunkt hver døgn kan dette være et tegn på en ubalance her.