3. december – julesnaps

Hvorfor skal vi lave julesnaps? Alkohol er da ikke sundt. Og nej, det er det ikke i for store mængder. Til gengæld er det dansk tradition at drikke en snaps til julesilden, og traditioner og gamle husråd, er noget vi drager nytte af i Holistisk Lægehus. Der er meget naturmedicinsk viden fra vore tidligere generationers kost og ernæring, som desværre er næsten glemt. Julesnapsen har tøet mange frosne juletæer gennem tiden, og bragt varme i julehjertet på godt folk i den kolde tid.

I den moderne forskning findes meget både for og imod alkohol:
I studier herhjemme har et moderat indtag af alkohol vist at mindske dødelighed i hjerte/kredsløbs-øjemed. Hjerte-kredsløbslidelser er fortsat den mest udbredte dødsårsag i Danmark. Faktisk mener nogle læger, at det kan være direkte sundhedsfremmende for mænd over 40, og kvinder efter menopausen, at drikke en genstand om dagen. Dog tipper glæden hurtigt da et større indtag vil øge risikoen for visse kræfttyper. Ser vi på vores oversøiske naboer i England har man der lavet forsøg med en flok drikkeglade indfødte, som viste at de ved indtagelse af blot 2 til 3 genstande sætte deres krop på overarbejde en hel uge. Længere tid tog det, et minimum af 3-4 uger for kroppen, at komme sig fuldstændigt efter en druktur med et genstandsindtag på mere ned 10 genstande samme aften.

Så at konkludere hvorvidt alkohol er sundt eller usundt er nok svært. Vi tænker at det er den sunde fornuft, der må afgøre hvad du som individ kan håndtere i din krop. Vi vil aldrig anbefale et alkoholindtag på daglig basis, men at indtage et par genstande i hyggeligt samvær med venner og familie er ok i vores øjne, så længe det bidrager til glæde og lækre sild.

 

Julesnaps nr. 1:

Ren økologisk Søbogaard Grøn Økvavit 1 flaske som er en mild og ren snaps.
Stjerne anis øko 5-6 stk. Dette giver en smag af lakrids eller som nogen måske kender det ”kongen af Danmark”
Hel kanel øko, giver en kraftig og smuk rødbrun farve til snapsen, efter ganske kort trækketid.
Appelsinskal uden det bitre hvide frugtkød 5-6 stk.Hvad gør Stjerne anis godt for? Det bruges i naturmedicin for dens antibakterielle og svampedræbende virkning, samt som lindring ved maveonder. Stjern anis har en ligeledes antioxidant virkning.Hvad hjælper kanel os med? Kanel er kendt for sin metaboliske virkning. Den støtter og stabiliserer blodsukkeret, hvilket vi jo godt kan bruge her i den søde juletid. Den er ligeledes antibakteriel, og har en positiv effekt ved hoste og vinterforkølelse.Hvad giver appelsinen os? Appelsin er godt for vores hud, den indeholder beroligende stoffer, og er derfor god til brug før sengetid. Desuden giver den et fortrinlig og juleagtigt pift til din julesnaps.

 

Julesnaps nr. 2:

Ren økologisk Søbogaard Grøn Økvavit 1 flaske
Tørrede øko tranebær, en håndfuld
Skrallen af en øko citron
Frisk øko timian 5-6 stænglerHvad kan vi bruge tranebær til? De er vældig antioxidante grundet deres store naturlige indhold af C-vitamin. De er brugt i mange gamle husråd mod blærebetændelser, hvilket de stadig kan anvendes til. I tørret form har de en syrlig sødme, som giver en virkelig god og delikat smag.Citronens gode virkninger? Citroner er rige på C-vitamin og på kalium. Derud over har de en positiv virkning på fordøjelsen, da det aktiver mavesyreproduktionen. Citron er antioxidant, og hjælper din krop med at afgifte igennem støtte af lever- og nyrefunktion.Hvad styrker timian? Timian styrker luftvejene, og støtter immunsystemet med sit høje indhold af A- og C-vitamin. Det kan bedre både astma og bronkitis, og støtter tilmed også nyre og urinveje grundet den desinficerende virkning.

Vi kan naturligvis hurtigt blive enige om, at der ikke er nok virkning “at hente” i et lille glas snaps til en sild, og ej heller i en hel karaffel, men det er sjovt og lærerigt at tænke over naturlige kilder til sundhed og helse via vores kost og ernæring.

Venlig hilsen
Magdalena og Luise

Citat fra Søbogaard 

”Økvavit er afledt af akvavit som igen kommer af det latinske Aqua Vitae – livets vand. Det er udtryk for at man tillagde snapsen undergørende egenskaber – evig ungdom og skønhed.”