22. december – råsyltede lækkerier

Det er så let, at man næsten skulle tro det var nisseri og så smager det helt fortrinligt. At sylte råt betyder ganske enkelt at grønsagen eller frugten er rå når den lægges i lagen, det giver lidt bid til konsistensen hvilket vi syntes er forfriskende. Samtidig ser det rigtig flot ud og tager stort set ingen tid.

Råsyltede rødbeder:
4 store rødbeder
1 lille skalotte løg, hakkes fint.

Agurker:
2 store faste agurker

Rødløg:
8-10 små rødløg

Lagen:
2 dl. økologisk eddike, 1 dl. vand, 75 gram sukker eller agave sirup, ½ tsk. salt, 15-20 hele sorte peberkorn,
5-6 hele nelliker, 1-2 tørrende laver bær blade.
Egentligt kan du krydre som du har lyst, med sennepskorn, dild og andet alt efter sæsonen og det grønt du vil råsylte.

Fremgangsmåde:
Grønsagerne skæres i 2-3 mm tykke skiver eller evt. både hvis det er løg. Pak dem nu tæt, men ikke for presset, i et glas med låg.

Lagen koges op ved jævn varme, til sukker og salt er opløst og så er den klar. Der er lage til ca. et ½ l glas lidt afhængigt af hvor meget grønt du pakker i glasset naturligvis. Lagen skal helst dække, men grønsagerne falder også lidt sammen med tiden. De har godt af at trække min. 4 timer, eller som minimum til lagen er kølet ned igen, sæt låg på lige efter påfyldning så bliver resultatet bedst.

Vi plejer, at tage glassene og skolde dem i alm. kogende vand, også låget, inden brug. Vi bruger ingen former for konservering, dels fordi du hælder væden over grønsagerne eller frugten mens den rygende lage er helt varm og fordi disse ikke er anvendelige til henstilling over længere tid. De skal helst spises op inden for en uges tid. Brug derfor altid en ren ske eller gaffel til at fange de gode sager op af glasset.

Råsyltede pære:
4 faste pærer, helt samme fremgangsmåde som for grønsagerne.

Lagen:
2 dl. eddike, 1 dl. vand, 100 g sukker eller sirup, knivspids salt, ½-1 vanilje stang, 4-5 hele kardemomme, evt. 1-2 hel kanel.

Rigtig god fornøjelse!

Mange hilsner
Magdalena og Luise