16. december – fedtstoffer

Sundt fedt er en af de vigtigste bestanddele i din kost og gennem de sidste 20-30 år er der blevet lavet meget forskningen omkring betydningen af fedt ved sundhed og sygdom. Man har fundet sammenhæng mellem særlige fedtstoffer og nogen af de mest almindelige degenerative sygdomme som rammer vores samfund i dag, bland andet kræft og hjertesygdom. Alle fedtstoffer er ikke ens og der findes sundt og usundt fedt, derudover er kvaliteten afgørende for hvorvidt fedt får en positiv eller negativ effekt på din krop. At lære de forskellige typer fedtstoffer at kende, vil hjælpe dig til at tage velovervejede, sundhedsforebyggende beslutninger.

Alle dine celler omgives af en membran hvor hovedbestanddelen er fedt. Transporten af stoffer over membranen kan ikke fungere optimalt uden tilgang til forskellige fedtstoffer af god kvalitet. Immunforsvaret, hormonsystemet, nervesystemet, og de vitale organer, herunder hjernen er særlig afhængige af fedt.

Fedt klassificeres som mættet, enkelumættet og flerumættet, alt efter hvilken type fedtsyre de har flest af. Herunder inddeles de flerumættede fedtstoffer i omega 3 og omega 6, hvilke er de essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, men som du skal indtage med kosten.

Mættet fedt
Findes i kød, mælkeprodukter, kokos- og palmeolie. Kendetegnes ved at de er faste i konsistensen ved rumtemperatur. Kokosolie er stabilt ved opvarmning og er det bedste at bruge til stegning. Smør er også en fin måde at få dit mættede fedt på, så længe du bruger det med måde. Der har været megen diskussion om, at smør skulle påvirke kolesterolet, men man har påvist at det primært er sukker, hvede og forarbejde fedtstoffer som øger det ”dårlige” kolesterol, LDL. De essentielle fedtsyrer hjælper til at holde balance i kolesterolet. Det skal også nævnes, at kolesterol bruges til livsvigtige funktioner i kroppen blandt andet i hjernen, hormonsystemet og til fordøjelsen.

Enkelumættet fedt
Findes i blandt andet valnødder, mandler, avokado, raps- og olivenolie. Tåler generelt ikke at blive udsat for varme, ilt eller lys. Olier skal være mærket koldpresset, ekstra jomfru og opbevares i mørke flasker på køl. Olier som ikke har denne mærkning har været igennem forarbejdning hvor de gode fedtstoffer går til grunde. Fedtsyren Omega-9 er en vigtig kilde til at øge det ”gode” kolesterol HDL og mindske LDL. Omega-9 findes især i hasselnødder, macadamianødder og olivenolie.

Flerumættet fedt
Omega 3 findes i hørfrø, chiafrø, hampefrø, fed fisk og fiskeolier. Det findes også i mindre mængder i rapsolie, olivenolie, grønne bladgrøntsager og græskar. Omega-6 findes i hørfrø, sesamfrø, valnødder, solsikkekerner og i koldpressede ekstra jomfruolie.

De essentielle fedtsyrer er meget vigtige, men desværre er de skrøbelige og kan let deaktiveres. Når de gør det kan de danne frie radikaler som skader andre molekyler i cellerne. Dette leder til tidlig aldring, hjertesygdomme, cancer og andre degenerative processer i kroppen. Hovedmekanismerne som deaktiverer essentielle fedtsyrer er varme, iltning og hærdning. Ved partiel hærdning dannes transfedtsyrer som kan tage det gode fedtstoffers plads i kroppen og dermed bremse de gavnlige processer. Eksempler på hærdet fedt er margarine og blandingsprodukter hvor flydende olier er lavet om til fast form.

Anbefalinger:

 • Spis dine mættede fedtstoffer fra økologisk gammeldagskernet smør og jomfru kokosolie. De kan tåle opvarmning og må gerne erstatte indtaget af mættet fedt fra kød og mælkeprodukter.
 • Få dine enkelumættede fedtstoffer fra økologisk ekstra jomfruolie, nødder og avokado. Olivenolie kan bruges til let opvarmning.
 • Spis hørfrø, sesamfrø, valnødder, græskarkerner og fisk for at sikre dig de essentielle fedtsyrer i flerumættet fedt.
 • Undgå alt forarbejdet fedt. Herunder margarine, kiks, bagværk og chips – alt som er mærket med hærdet eller delvist hærdet.
 • Det er vigtigt at du får dit fedt fra forskellige kilder. Anbefalet fordeling af dagligt fedtindtag:
  • 1/3 mættet fedt
  • 1/3 enkelumættet fedt
  • 1/3 flerumættet fedt

Ha’ en fed søndag!
Luise og Magdalena

 

Fun fact

6 % af danskerne spiser flæskesteg hver dag i december.