23. december – Duft er en oplevelse, en følelse og måske erindringer fra fortiden.

Julen kommer med mange traditioner som bringer os i den rette julestemning. Det gælder både gaver, mad, julemusik og pynt samt ikke at forglemme den søde julestress. Vi er beviste om det meste, men har du egentligt overvejet hvorledes din jul ville være, uden duften af jul.

Vores lugtesans er en meget vigtig del af det at være menneske, og det har siden tidernes morgen været en del af vores hukommelse og forsvar. Den har vækket os hvis det brændet, det har sikre at den mad der skulle indtages var frisk, sidst men ikke mindst, har det bragt erfaringer fra tidligere oplevelser frem i hukommelsen eller underbevistheden og frembragt en reaktion. Disse dufterfaringer er altså lagret i vores hjerne og måske sind, nogle mener faktisk at de endog lageres i vores arv til næste generation. Et faktum er at visse dufte kan have stimulerende virkning på vores krop og sind, både på godt og ondt.
I aromaterapiens spændende verden bruges de æteriske olier, udvundet fra planters blomst, frugt, frø, løg, rødder eller bark som behandlingsmidler, hvor der arbejdes med at balancere, harmoniser samt fremme af velvære. Der er lavet forsøg på forskellige sygehuse, i blandt andet Storbritannien. Her har man ladet duftforstøver sprede duften af forskellige æteriske olier for, at fremme patienternes opheling og velvære med forbløffende resultater.

Vi har valgt at bringe et lille udsnit af de dufte, der oftest møder vore næser i juletiden.

 

Appelsinen.
Den friske og delikate duft af citrusfrugt stammer fra olien som findes i frugtens skræl. Det er den du ser når du bukker appelsinskrællen og sprøjter saften ind på en tændt lysvæge. Du kan faktisk se de små gnister brænde ud, og mærke duften af citrus brede sig i rummet.
Citrusfrugt er en glad, frisk og opløftende duft, og den virker opkvikkende samt giver balance i kroppen. Så snup en appelsin hvis du mærker at du er lidt juletræt.

 

Nelliker.
Nelliker går godt med citrus, duften er umiskendeligt indbegrebet af jul. Nelliker findes i mange af de syltede grønsager vi møder i julen da de har en stærk krydret og karakteristisk smag. Nellike virker antiseptisk og lokalbedøvende, og når det da ikke lige minder os om vores tandlæge, ja så virker duften faktisk både beroligende, positiv og opløftende, en rigtig humørbooster.

Kanel.
Kanel er det helt store julekrydderi, det bruges på grøden, i kaffen, i julebaget og i julegløggen. Kanel er ved indtagelse blodsukkerregulerende. Som duft hjælper den til at opretholde koncentrationen og afhjælper træthed.

Vaniljestang.
Vanilje er stort set brugt i alle bagværk og desserter der hører julen til, der er endog en småkage som bærer navnet. Vaniljekranse spreder den liflige duft og sødme. Når du nu juleaften har pakket dine gaver op og ikke har fået noget af det du ønskede dig, ja så mærker du måske vreden, frustrationen og stressen sprede sig i din krop. Der er en løsning! Snuppe en vaniljekrans mere. Vaniljen virker nemlig med til dig at slippe alle de negative følelser, skulle det ikke hjælpe nok, så knæk en vaniljestang og snus.

Gran
Denne tyske tradition  med et grantræ i stuen, tænker vi ikke er helt tilfældig, træet er smukt, og det dufter fantastisk. Blot det at tage omkring dets grene vil sprede duften ud i rummet. Gran virker som mange af de ovenstående dufte til et godt humør, den virker end vider opkvikkende, forfriskende og stressdæmpende

Alle disse skønne dufte er som nævnt en del af vores jul og men blot et lille udvalg af en verden af æteriske olier som kan påvirke os blot ved deres duft.

I Holistisk lægehus bruger vi ofte de æteriske olier, både i vores massageolie samt som luftrenser og behandlingsterapi.

En spændende og fantastisk verden som vi syntes det er værd, at vise lidt opmærksomhed og nyde godt af.

En flygtig og aromatisk hilsen
Magdalena og Luise

Fun fact: 

Hvis du troede at din parfume kun var baseret på planter og blomster, så tro om igen. Der er delikate ting som nedenstående i selv den mest forførende duft, vi er jo alle blot dyr.

  • Castoreum: Et analsekret fra bævere
  • Ambergris: Et mavesekret fra kaskelothvaler
  • Moskus: et sekret skrabet af kirtlerne fra en vildkat.