De er her. Jeg kan bestemt mærke det. Næsen løber, øjnene klør, faktisk klør næsten hele kroppen. Der er mange, der har det betydeligt værre end jeg og som næsten ikke kan gå ud og nyde det dejlige vejr fra marts til september. Min allergi kom i teenageårene og dengang var det ret slemt. Dog kan jeg ikke klage! Jeg har altid klaret mig med almindelige antihistaminer og lidt næsespray med binyrebarkhormon. Men ikke de sidste par år, hvor jeg jo, i og med min voksende interesse for naturmedicin, ikke længere er så interesseret i at tage den almindelig medicin. Men hvad sker der egentligt i vores krop når vi tager vanlige allergimediciner? Og hvad kan vi istedet og naturligt gøre for at mindske allergi?

Kroppens fysiologi

Først, hvad er histamin?

Histamin er et hormon og signalstof som blandt andet har en vigtig funktion i immunforsvaret. Det udskilles bla. fra mastceller som især findes i huden og i slimhinderne i næse, mund, ved øjne samt i blodkarrene. Histamin udvider blodkarrene og gør kapillærerne (de små blodkar) mere gennemtrængelige, så de immun celler som skal bekæmpe infektion, virus og bakterier nemt kan komme ud i vævet og gøre deres arbejde. Dette medfører rødme, smerte, hævelse og varme i det pågældende område. Histamin medfører også kløe, og øger sekretionen af slim og væske i næse og øjne samt trækker luftrør og bronkier sammen. I hjernen fungerer histamin som et signalstof hvilket er med i reguleringen af vågenhed, nysgerrighed, indlæring, hukommelse og døgnrytme. I maven regulerer det udskillelse af mavesyre. 

Allergi opstår når kroppen fejlagtigt tror at, feks. birkepollen, er farligt og at den derfor skal forsvare sig ved, at lade immunforsvaret reagerer med udskillelse af histamin. Dette medfører symptomer såsom hævelse, kløe, rødme, astma, løbenæse med mere.

Hvad er binyrebarkhormon?

Vi danner naturligt binyrebarkhormon i kroppen. Det ydre lag af vores binyre, den såkaldt binyrebarken, udskiller vores binyrebarkhormoner glukokortikoider, hvor af kortisol er den vigtigste. Den danner også aldosteron og en del af de mandlige kønshormoner. Når man taler om binyrebakthormon, i forbindelse med behandling af allergi refererer man ofte til kortisol. Kortisol udskilles når kroppen udsættes for stress, som for eksempel ved faste og fysisk eller psykisk belastning. Hormonet hjælper med at fordele ressourcerne ved at øge blodsukkeret og nedbryde muskler og fedt. Det hjælper altså kroppen med hurtigt, at få energi til at klare sig igennem stressen. Kortisol virker også anti-inflammatorisk og smertelindrende. I en stresset situation er det ikke hensigtsmæssigt for kroppen, at lægge sine ressourcer på kroniske problemer i kroppen, hvorfor immunforsvaret hæmmes. Hvilket er en af uhensigtsmæssighederne ved, at mange af os går rundt med en kronisk stresstilstand i kroppen. Og derved også har et hæmmet immunforsvar over længere tid.

Medicinsk behandling

Behandling med antihistamin

Som navnet afslører hæmmer antihistaminer histaminens virkning. Hvorfor symptomer som hævelse, rødme og kløe mindskes. Men desværre også det naturlige immunforsvar samt histaminens andre gavnlige funktioner, i større eller mindre grad. De mest almindelige bivirkninger ved antihistamin er træthed og mundtørhed, men det variere ofte alt afhængigt af hvilket præparat man bruger.

For mange er det ikke nok at tage antihistaminer, de har også brug for at supplere med kunstigt binyrebarkhormon.

Behandling med kunstigt binyrebarkhormon

Kan gives enten som næsespray, inhalation eller tablet. Det virker næsten øjeblikkeligt og meget effektivt på allergisymptomer pga. dets anti-inflammatoriske effekt hvor ved det hæmmer hævelse, kløe og irritation. Problemet er, at vi har brug for vores immunforsvar og det er således ikke godt at bruge disse præparater i længere tid. Det anbefales ikke bruge næsespray med binyrebarkhormon længere end 14 dage i streg. De hyppigste lokale bivirkninger er nedsat lugtesans, irritation af slimhinder og hovedpine. Ved tabletbehandling er nogle af bivirkninger træthed, fordøjelse gener, uhensigtsmæssig omfordeling af fedt og protein samt nedsat immunforsvar.

Naturlig behandling

Sørg for det basale:

 • Drik vand. Det er vigtigt at sørge for at holde kroppen ordentligt hydreret. Dette er også en måde at “fortynde” koncentrationen af histamin. Du skal have ca. 2 liter dagligt hvis du vejer 60 kg og 3 liter hvis du vejer 90 kg. 
 • Sov godt. Sørg for at din søvn er god og lang nok, det er under søvnen vi restituerer bedst. 
 • Stress af. Allergi sætter din krop i en tilstand af fysisk stress, prøv derfor at undgå yderligere stress og derigennem mindske påvirkningen af dit immunsystem.

Styrk slimhinderne og immunforsvaret:

 • Vitamin A: er godt til slimhinderne. Vi får det især via mørkegrønne og orange grøntsager, så som spinat og gulerødder, samt animalske produkter. 
 • Vitamin C: er ikke bare et fantastisk antioxidant, men også en naturlig antihistamin. Tag gerne mindst 1-3 gram dagligt.
 • Magnesium: stabiliserer dine mastceller, (en af de celletyper som udskiller histamin) så at de ikke reagerer så voldsomt på mødet med det du ikke tåler. Desuden har magnesium en beroligende effekt på nerve- og muskler og kan derfor være gode at tage før sengetid for at gavne din søvn.
 • Probiotika: meget af vores immunforsvar styres af de bakterier som vi har i tarmsystemet. Vi kan derfor styrke vores immunsystem ved at holde vores mikrobiota i tarmen i form ved at tage probiotika. 
 • Gode omega 3-olier kan mindske allergiske reaktioner og inflammation. Studierne peger på at den forebyggende indsatsen er den som giver størst resultatet. Omega 3 findes primært i fiskeolie. 
 • Skær ned på fødevarer som optager/irriterer immunforsvaret, så som sukker og kornsorter. 
 • Undgå histaminrige fødevarer såsom chokolade, vin, ost, spinat, fermenterede fødevarer og sild i lage. 

Præparater:  

 • Oculoheel eller Mucokehl: homøopatiske øjedråber – geniale til øjengener.
 • Høron: homøopatiske dråber fra Allergica. 10 dr. x 3 dagligt, gerne allerede en til flere måneder før at man forventer allergisymptomer. Kan også tages ved akutte symptomer, 50 dr. i et glas vand som drikkes over 10 min. 
 • Honasin Comp: homøopatiske dråber fra Holistica Medica. 20 dr. x 3 dagligt. Honasin virker slimhinde opbyggende og immunstyrkende. Det kan suppleres med Hoastasin Comp, som virker åbnende og afslappende på luftvejene og mindsker histaminreaktion. Her er det også en god idé at gå igang nogle måneder inden sæsonen.
 • Luffeel: som sugetabletter eller næsespray. Yderligere et homøopatisk middel som kan hjælpe på allergisymptomer, både systemisk og lokalt. 

Vær opmærksom

Nogen gange er den naturlige tilgang ikke nok og almindelig medicin nødvendig mod allergi. Feks. kan allergisk astma medføre åndenød og endda tillukning af luftveje. Derfor er det for farligt blot at stoppe med sin inhalationsmedicin. Vi vil altid tilråde, at du snakker med os, eller din egen læge før du laver ændringer i dit lægeordniernede medicin. 

Skrevet, 19. maj 2019.

Du kan læse flere artikler her.

I mine behandlinger og behandlingsplaner arbejder jeg altid målrettet på at styrke dit immunforsvar, mindske stress og balancere dit hormonsystem. Læse mere om mine behandlinger her.