1. Søndag i advent – vi er stadig vilde med øko-jul og glutenfri æbleskiver

Her er den første af 4 advents-hilsner fra Holistisk Lægehus. Denne årstid er om noget traditionernes tid. Derfor har vi da også valgt at finde et par gengangere frem fra sidste års julekalender. Der er intet som økologiske æbleskiver og hjemmelavet syltetøj, til at få julelysende frem i øjnene. For dog at bidrage med lidt nyt, har vi også leget med en lækker opskrift på gløgg til de voksne, og en lemonade til ungerne. 

Når du selv laver mad og kager fra bunden, så får du det “reneste” produkt. Du bestemmer naturligvis selv om du vil bruge sukker, gluten, og mælk i din madlavning, du kan her følge dine egne præferencer.

Hjemmelavet og økologisk?
Vi anbefaler naturligvis, som altid, at det du giver til din krop er rent og enkelt. Det vil sige at dine råvarer er økologiske, og så “hjemstavnsnære” som muligt. Det er de varer, som vores kroppe kender bedst og derfor bedst fordøjer og optager. 

Julens “udfordringer” 
I julen får vi ofte for meget sukker og fedt, men det er også ok. Et klap på skulderen fra os, for alt det gode du har gjort for dig selv i det forgangende år. En kærlig tanke til dig selv, fordi du fortjener alt det bedste.
Og så til den dårlige samvittighed! Ja, julen byder på mange fristelser og unødvendige kalorier, som vi kan føle os overvældede af, og har alt for svært ved at “lade stå”. 
Vores budskab er: NYD det, SPIS det, DRIK det og MÆRK det. Hvis blot du vælger at lave din mad og dine søde sager efter vores råd og af gode råvarer, så er det ok. Husker du at mærke efter, så ved din krop også hvornår den faktisk har fået nok. Det er her du så skal huske at stoppe.  

Husk at få luft og lys!
En anden vigtig ting her i december er, at du husker at komme ud. Ta´ nogle lange traveture op og ned af strøget efter julegaverne eller bare for at få stemning og luft ind under huen. Ta´en tur i skoven eller ved stranden og hils på naturen, som er så smuk, sart og rå på samme tid i kulden. 

De kommende 4.søndage i Advent vil vi sende dig en lille hilsen med julehygge herfra Holistisk Lægehus. Du kan også følge lidt med i vores hverdag på Facebook og Instagram. December er en skøn måned, så lad os nyde den sammen. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Særligt vil vi gøre dig opmærksom på at vi 3.søndag i Advent, søndag d. 15 december kl. 18.30 – 20.30 holder et lille VIP arrangement i huset med jule-nytårs meditation, kaffe, te og en rigtig dejlig julekringle.
Tilmeld dig til eventet her.

Gode julehilsner
Luise og Magdalena

Økologiske æbleskiver 
3 økologiske æg
½ tsk. natron
revet skal fra 1 økocitron
3 dl. økologisk rismel
1 dl. økologisk maizena
1 spsk.økologisk sukker
½ tsk. salt
1 spsk. øko loppefrøskaller
400 ml. øko rismælk
50 g. smeltet gammeldags kernet, økologisk smør
Smør til stegning

Skil æggehviderne fra blommerne og pisk hviden med natron indtil den er stiv.
Riv citronskal og bland med mel, sukker og salt.
Rør æggeblommer, rismælk og smeltet smør sammen og tilsæt derefter melblandningen.
Vend i æggehviderne helt til sidst. Opvarm æbleskivepanden med smør på. Æbleskiverne vendes med en gaffel for at blive stegt over det hele.

Økologisk syltetøj 
300 g frossne bær
2 spsk. vand
150 g økologisk syltesukker
½ tsk. vaniljepulver

Kog ved svag varme i ca. 20 minutter (længere for fastere konsistens) under omrøring fra tid til anden.

Hjemmelavet Gløgg
Gløggekstrakt:
1 økologisk appelsin
Frisk ingefær ca. 4-5 cm. 
1 l. vand
Neliker ca. 10-12 stk.
Kanelstænger, Kardemommefrø, Sorte peberkorn,
Stjerneanis, allehånde. 5 stk af hver og i hel stand.
1 vaniljestang
250 gram brun farin 
250 gram rørsukker

Skræl appelsinen, men gem skrællerne de skal bruges, pres saften af appelsinen ned i gryden, skræl ingefæren og skær den i mindre stykker.
Hæld vandet i gryden til appelsinsaften og tilsæt alle krydderier samt appelsinskræl og ingefær stykker med undtagelse af vaniljestangen.

Når du er klar til at lave din gløgg, er blandingsforholdet  ca. 1 del ekstrakt og 3 dele god økologisk rødvin.

Fyld: Smut ca. 50-75 gram øko. mandler og hak dem groft
Sæt ca.1 dl rosiner i blød i lidt rom natten over. Rommen skal lige dække rosinerne og læg gerne et låg på, så ikke de gode sager fordamper. 
Hæld din gløgg ekstrakt på en glasflaske og stil den på køl. Den kan holde sig ca. 2 uger. 

Gryden sættes over og koges op et øjeblik og skru derefter ned og lad det simre under låg ved svag varme i ca. 20 min. 
Vaniljen halveres og kornene skrabes ud, det hele kommes nu i gryden sammen med sukkeret. Husk aldrig at lade gløgg koge kraftigt op, tilsæt evt.. lidt den rom der er tilbage hos rosinerne hvis den skal give ekstra varme efter en god travetur. 

Julelemonade skal der til
1 kop vand
1 kop rørsukker
2 kardemommefrø
½ stang vanilje
1 citron, økologisk 
2 appelsiner økologiske

Kog vand og rørsukker med kardemommefrø og kornene fra vaniljestangen til det bliver til sirup (alt sukker er opløst). “Fisk” kardemommefrøene op og stil væsken på køl. 
Når den er kold, tilsættes saften af citron og appelsiner og der røres rundt. Skær gerne et par skiver af både citron og appelsin som pynt i kanden. Tilsæt masser af knust is og vand til det smager som du ønsker det. 

Fun Fact
Det er ikke kun ungerne der glæder sig i julen – Det gør du også hvis du giver dig selv lov.